Nezapomínejte ve svém jídelníčku na ryby
Máte ve svém jídelníčku zastoupené ryby? Že si jednou za čas rybu dáte? Ryby by měly ve zdravém a vyváženém jídelníčku být dvakrát až třikrát týdně. A proč jsou pro nás tak důležité?
Proč jsou ryby v jídelníčku důležité
Rybí maso je velmi zdravé. Obsahuje velké množství vitamínů a dalších látek, které by organismu neměly chybět. Mezi ně patří především jód (důležitý pro správnou tvorbu štítné žlázy) a omega3 nenasycené kyseliny.
Z dalších výživných látek obsahují ryby vápník, fosfor, vitamín B12, D, selen. Budete-li pravidelně konzumovat ryby, přispíváte především k prevenci proti vysokému tlaku, infarktu, ale také příznivě působí na mozek a nervy.
Snažte se do jídelníčku zařadit především čerstvé ryby, které mají nejvíce výživných látek. Vhodné je maso tuňáka, ale i makrely. Další možností je konzumovat ryby v konzervách. Pokud si kupujete tuňáka či jiné ryby v konzervách, dobře čtěte obsah složení výrobku. Levnější konzervy obsahují pouze drť, která má jen minimální množství výživných látek, kvůli kterým je žádoucí ryby jíst.
Blíže o omega3 nenasycených kyselinách
Uvedli jsme si, že ryby jsou důležitým zdrojem omega3 nenasycených kyselin. Proč by tyto látky neměly chybět v našem jídelníčku?
Omega3 nenasycené mastné kyseliny jsou esenciálními mastnými kyseliny, které musíme tělu dodávat v podobě stravy či potravinových doplňků. Organismus si je totiž nedokáže vyrobit. Jsou důležité pro podpoření imunitního systému. Z jejich dalších účinků si jmenujme prevenci proti alergiím, redukce váhy, prevence před různými nemocemi, aktivnější využití tuků v metabolismu atd.
Omega3 nenasycené mastné kyseliny jsou především v rybách a dále v listové zelenině, lněných semínkách, dýňových semínkách atd.
Přidat komentář